Lassus Tandartsen | De Tandarts Bij U in de Buurt https://lassustandartsen.nl/tilburg/education-category/gebitsslijtage/ Dé Tandarts bij u in de buurt Tue, 21 Dec 2021 13:54:58 +0000 nl-NL hourly 1 https://lassustandartsen.nl/oisterwijk/wp-content/uploads/sites/5/2022/03/cropped-avatar-1-32x32.png Lassus Tandartsen | De Tandarts Bij U in de Buurt https://lassustandartsen.nl/tilburg/education-category/gebitsslijtage/ 32 32 Temporomandibulaire gewrichtsstoornis https://lassustandartsen.nl/tilburg/education/temporomandibulaire-gewrichtsstoornis/ https://lassustandartsen.nl/tilburg/education/temporomandibulaire-gewrichtsstoornis/#respond Tue, 21 Dec 2021 13:54:58 +0000 https://lassustandartsen.nl/tilburg/education/temporomandibulaire-gewrichtsstoornis/ Temporomandibulaire gewrichtsstoornis, kortweg TMD, is een aandoening waarbij gewrichten, spieren, zenuwen en tanden betrokken zijn...

The post Temporomandibulaire gewrichtsstoornis appeared first on Tilburg.

]]>

Temporomandibulaire gewrichtsstoornis, kortweg TMD, is een aandoening waarbij gewrichten, spieren, zenuwen en tanden betrokken zijn bij de beweging van de kaak. Het kan te maken hebben met een of alle componenten. Wanneer het niet harmonieus of synchroon werkt, of het kauwsysteem niet verkeerd is uitgelijnd, kan dit leiden tot tekenen van een variëteit of ongemakkelijke en potentieel pijnlijke symptomen voor patiënten.
Het temporomandibulair gewricht is het complexe scharnier dat samen uw onderkaak en schedel verbindt. Het werkt op dezelfde manier als een kogel en koker, maar heeft ook het unieke vermogen om naar voren te glippen via een reeks spieren, gewrichtsbanden en vezelweefsels die allemaal samenwerken.

Vele factoren kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van TMD, waaronder een verkeerde uitlijning van de kaak en de manier waarop tanden elkaar raken, tanden balanceren of knarsen, artritis en problemen met de houding. Er is ook aangetoond dat angst en stress gerelateerd zijn aan TMD-problemen.
Deze factoren kunnen leiden tot ontsteking van het gewricht en / of omringende weefsels, waardoor vaak de verbonden pijnreceptoren door het hoofd, de nek en het gezicht worden getriggerd. Veel voorkomende symptomen zijn kaakpijn of pijn in het gezicht en de nek, kaken of knikken, beperkte kaakbeweging of vergrendeling, gevoelige tanden, losse tanden, onregelmatige of overmatige gebitsslijtage, oorpijn en hoofdpijn. Het brede scala aan mogelijk resulterende symptomen is wat historisch correct is gesteld bij het diagnosticeren van TMD-uitdagingen. Als uw arts vermoedt dat TMD een probleem kan zijn, zullen zij een grondig lichamelijk onderzoek van het gebied en het algehele kauwsysteem uitvoeren, waarbij uw kaakbeweging wordt geëvalueerd en een aanverwante gevoeligheid of ongemak wordt opgemerkt. Vaak nemen ze ook diagnostische beelden ter ondersteuning van het fact-finding proces.

Er zijn verschillende behandelingen beschikbaar om te helpen bij een juiste diagnose en verlichting van een deel of alle TMD-ongemakken, afhankelijk van de aard en ernst van de problemen die dit veroorzaken. Het is belangrijk om nauw samen te werken met uw arts om een behandelplan op te stellen dat het beste aansluit bij uw unieke behoeften.

Copyright © 2018 Spear Education. All rights reserved.

The post Temporomandibulaire gewrichtsstoornis appeared first on Tilburg.

]]>
https://lassustandartsen.nl/tilburg/education/temporomandibulaire-gewrichtsstoornis/feed/ 0
Open beet https://lassustandartsen.nl/tilburg/education/open-beet/ https://lassustandartsen.nl/tilburg/education/open-beet/#respond Tue, 21 Dec 2021 13:53:35 +0000 https://lassustandartsen.nl/tilburg/education/open-beet/ Een open beet is een aandoening waarbij de bovenste en onderste voortanden van een patiënt...

The post Open beet appeared first on Tilburg.

]]>

Een open beet is een aandoening waarbij de bovenste en onderste voortanden van een patiënt geen contact kunnen maken, vaak met tanden die naar buiten uitsteken. Dit variërt in ernst en oorzaak. Sommige factoren die kunnen leiden tot een open beet omvatten duimzuigen en gebruik van fopspeen bij kinderen, luchtwegonregelmatigheden, mondademhaling, slaapgerelateerde stoornissen, zoals snurken en apneu, evenals disproportionele botgroei in het gezicht bij adolescenten en volwassenen.

Hoewel de primaire zorg van patiënten met een open beet aan de voorzijde vaak verband houdt met hun uiterlijk, omvatten andere complicaties spraakproblemen, onevenredige slijtage van de achtertanden, kaakspierpijn en problemen met eten vanwege het onvermogen om in voedsel te bijten.
Er zijn verschillende oplossingen die kunnen helpen bij het corrigeren van een open beet. Uw arts zal met u samenwerken om een behandelingsplan te bepalen dat het beste past bij uw unieke situatie en behoeften.

Copyright © 2018 Spear Education. All rights reserved.

The post Open beet appeared first on Tilburg.

]]>
https://lassustandartsen.nl/tilburg/education/open-beet/feed/ 0
Bruxisme (knarsen en klemmen) https://lassustandartsen.nl/tilburg/education/bruxisme-knarsen-en-klemmen/ https://lassustandartsen.nl/tilburg/education/bruxisme-knarsen-en-klemmen/#respond Tue, 21 Dec 2021 12:02:41 +0000 https://lassustandartsen.nl/tilburg/education/bruxisme-knarsen-en-klemmen/ Bruxisme is een aandoening waarbij een cliënt zijn tanden maalt, knarst en / of klemt....

The post Bruxisme (knarsen en klemmen) appeared first on Tilburg.

]]>

Bruxisme is een aandoening waarbij een cliënt zijn tanden maalt, knarst en / of klemt. Het is meestal een onbewust gedrag en kan zowel tijdens het ontwaken als tijdens het slapen voorkomen. Veelvoorkomende symptomen van bruxisme zijn versleten tandstructuur en afvlakking van de tanden, verhoogde gevoeligheid van de tanden, kaakpijn, zachtheid van de gezichtsspieren en doffe hoofdpijn. Het malen kan luid genoeg zijn zodat het door anderen kan worden gehoord, vooral als het gebeurt wanneer u slaapt. Bruxisme wordt vaak geassocieerd met luchtwegstoornissen, zoals slaapapneu en maagreflux.

De constante kracht van tegenover elkaar liggende tanden die tegen elkaar schuren en slijpen, zorgt ervoor dat de buitenlaag van het glazuur wegslijt, waardoor de zachtere binnenste dentinelaag wordt blootgesteld waardoor de tanden zwakker, gevoeliger en zelfs vatbaar worden voor verval. Bovendien, zodra het zachtere dentine wordt blootgesteld, zal het tempo van de slijtage dramatisch toenemen. Bruxisme kan mogelijk ook leiden tot scheuren of breuken in uw tanden en kiezen.

Overmatige tandslijtage veroorzaakt veel complicaties voor de mondgezondheid, waaronder onaantrekkelijke en onregelmatige tandniveaus, ongecoördineerde kauwbewegingen, gekartelde en scherpe tandranden, tandpijn en uiteindelijk verlies van de tanden geheel.

Er zijn preventieve en corrigerende behandelingsopties voor cliënten die tekenen van bruxisme vertonen. De behandeling zal variëren op basis van de onderliggende oorzaak, de ernst van het gedrag en de mate van beschadiging van de tanden, waardoor het van cruciaal belang is om nauw samen te werken met uw tandarts om het probleem proactief te behandelen voordat er meer schade optreedt.

Copyright © 2018 Spear Education. All rights reserved.

The post Bruxisme (knarsen en klemmen) appeared first on Tilburg.

]]>
https://lassustandartsen.nl/tilburg/education/bruxisme-knarsen-en-klemmen/feed/ 0
Tanderosie https://lassustandartsen.nl/tilburg/education/tanderosie/ https://lassustandartsen.nl/tilburg/education/tanderosie/#respond Tue, 21 Dec 2021 12:00:46 +0000 https://lassustandartsen.nl/tilburg/education/tanderosie/ Erosie van de tanden is een aandoening waarbij de tandstructuur verloren gaat door corrosie, chemische...

The post Tanderosie appeared first on Tilburg.

]]>

Erosie van de tanden is een aandoening waarbij de tandstructuur verloren gaat door corrosie, chemische reacties die de harde beschermende coating van de tanden oplossen, ook bekend als het glazuur. Gemeenschappelijke tekenen en symptomen van erosie van de tanden zijn onder meer tandgevoeligheid, verkleuring van de tanden, afbraak van tanden, het dunner worden en transparantie van de randen van de voortanden, en cupping op de kauwvlakken van de achterste kiezen. De meest voorkomende oorzaak van dentale erosie is de overvloed aan zuur in de mond. Het kan uitwendig worden ingebracht door het drinken van zure dranken zoals frisdrank en vruchtensap, en kan intern worden ingebracht door medische aandoeningen die maagzuren in de mond brengen, zoals zure reflux of boulimia.

Na verloop van tijd lost dit zuur het glazuur op en stelt het de zachtere binnenste laag dentine bloot, waardoor de tanden zwakker, gevoeliger en mogelijk vatbaar voor tandbederf zijn. Bovendien kan, zodra het zachtere dentine wordt blootgesteld, het tempo van de slijtage dramatisch versnellen. Deze verzwakte structuur kan ook de kans op ernstige scheuren of breuken in uw tanden vergroten.
Overmatige tanderosie veroorzaakt veel complicaties voor de mondgezondheid, waaronder verkleuring, onaantrekkelijke en onregelmatige tandniveaus, ongecoördineerde kauwbewegingen, gekartelde en scherpe tandranden, tandpijn en uiteindelijk verlies van de tanden geheel.

Er zijn preventieve en corrigerende behandelingsmogelijkheden voor patiënten die tekenen van erosie vertonen. De behandeling zal variëren op basis van de onderliggende oorzaak, de ernst van de erosie en de mate van tandbeschadiging, waardoor het van cruciaal belang is om nauw samen te werken met uw tandarts om het probleem proactief te behandelen voordat er meer schade optreedt.

Copyright © 2018 Spear Education. All rights reserved.

The post Tanderosie appeared first on Tilburg.

]]>
https://lassustandartsen.nl/tilburg/education/tanderosie/feed/ 0
Non-carieuze cervicale laesies https://lassustandartsen.nl/tilburg/education/non-carieuze-cervicale-laesies/ https://lassustandartsen.nl/tilburg/education/non-carieuze-cervicale-laesies/#respond Tue, 21 Dec 2021 11:58:31 +0000 https://lassustandartsen.nl/tilburg/education/non-carieuze-cervicale-laesies/ Non-carieuze cervicale laesies beschrijven een aandoening waarbij de tandstructuur verloren gaat onder het tandvlees als...

The post Non-carieuze cervicale laesies appeared first on Tilburg.

]]>

Non-carieuze cervicale laesies beschrijven een aandoening waarbij de tandstructuur verloren gaat onder het tandvlees als gevolg van andere krachten dan tandbederf. Symptomen van niet-carieuze cervicale laesies zijn vaak visueel, met inkepingen die verschijnen op de tanden waar de kroon en de wortel van de tand samenkomen. Ze kunnen soms ook gepaard gaan met tandvleesontwenning in het gebied. Afhankelijk van de diepte van de laesies kan ook gevoeligheid en / of pijn aanwezig zijn.

Huidig onderzoek wijst op twee primaire oorzaken van deze laesies – waarbij als eerste het tandmateriaal wordt verkleind als gevolg van overdreven agressieve of onjuiste tandenpoetstechnieken. De andere mogelijke oorzaak is abfractie – waardoor de inkepingen ontstaan door spanning op de tanden te leggen door te malen, klemmen of knarsen. Uw tandarts zal de waarschijnlijke oorzaak kunnen vaststellen na een uitgebreid onderzoek.

Aangezien de tandstructuur veel zachter is onder de tandvleesrand, dringen deze laesies, zodra deze zich beginnen te vormen, snel de buitenste laag van de tandstructuur binnen en stellen de zachtere dentinelaag eronder bloot. Zodra het dentine is blootgesteld, zal het tempo van de slijtage dramatisch toenemen.
Niet-carieuze cervicale laesies kunnen zich verdiepen en de tanden verder blootstellen aan beschadiging, waardoor ze zwakker, gevoeliger en mogelijk vatbaar worden voor verval en breuk.

Er zijn preventieve en corrigerende behandelingsopties voor cliënten die tekenen van niet-carieuze cervicale laesies vertonen. De behandeling varieert op basis van de onderliggende oorzaak en de mate van tandbeschadiging, waardoor het van cruciaal belang is om nauw samen te werken met uw tandarts om het probleem proactief aan te pakken voordat er meer schade optreedt.

Copyright © 2018 Spear Education. All rights reserved.

The post Non-carieuze cervicale laesies appeared first on Tilburg.

]]>
https://lassustandartsen.nl/tilburg/education/non-carieuze-cervicale-laesies/feed/ 0
Occlusale spalk voor gebitsslijtage https://lassustandartsen.nl/tilburg/education/occlusale-spalk-voor-gebitsslijtage/ https://lassustandartsen.nl/tilburg/education/occlusale-spalk-voor-gebitsslijtage/#respond Tue, 21 Dec 2021 11:56:16 +0000 https://lassustandartsen.nl/tilburg/education/occlusale-spalk-voor-gebitsslijtage/ Voor cliënten die last hebben van gebitsslijtage door ’s nachts knarsen of klemmen van de...

The post Occlusale spalk voor gebitsslijtage appeared first on Tilburg.

]]>

Voor cliënten die last hebben van gebitsslijtage door ’s nachts knarsen of klemmen van de kaken, kan uw tandarts een occlusaal hulpmiddel aanbevelen – ook wel een splint of nachtbeugel genoemd – om de complicaties die gepaard gaan met de aandoening te verlichten. Het is niet ongewoon dat gebitsslijtage wordt geassocieerd met bepaalde luchtwegen of ademhalingsomstandigheden, dus uw tandarts kan dit ook met u bespreken.

Een occlusaal hulpmiddel is een hulpmiddel dat ’s nachts in de mond wordt gedragen en een barrière vormt tussen uw bovenste en onderste tanden, waardoor de schade die zij veroorzaken door tegen elkaar te wrijven, wordt geëlimineerd. Het bevordert ook een verbeterde uitlijning van de kaak en de beet, wat kan helpen bij het aanpakken van ongelijkmatige slijtage van de tanden. Er zijn verschillende ontwerpen en stijlen van apparatuur beschikbaar om te helpen bij de behandeling. Uw tandarts zal uw geïndividualiseerde apparaat vakkundig ontwerpen om een optimale uitlijning van de beet te garanderen en maximale bescherming tegen extra gebitsslijtage.

Gezien het potentieel voor dure tandheelkundige behandelingen veroorzaakt door onbehandelde gebitsslijtage, is het van cruciaal belang om nauw samen te werken met uw tandarts om het probleem proactief te behandelen voordat er meer schade wordt aangericht.

Copyright © 2018 Spear Education. All rights reserved.

The post Occlusale spalk voor gebitsslijtage appeared first on Tilburg.

]]>
https://lassustandartsen.nl/tilburg/education/occlusale-spalk-voor-gebitsslijtage/feed/ 0
Gebitsslijtage https://lassustandartsen.nl/tilburg/education/gebitsslijtage/ https://lassustandartsen.nl/tilburg/education/gebitsslijtage/#respond Tue, 21 Dec 2021 11:53:53 +0000 https://lassustandartsen.nl/tilburg/education/gebitsslijtage/ Gebitslijtage is een tandheelkundige aandoening waarbij het oppervlak en de structuur van tanden en kiezen...

The post Gebitsslijtage appeared first on Tilburg.

]]>
https://youtu.be/aHMISkIHPYQ

Gebitslijtage is een tandheelkundige aandoening waarbij het oppervlak en de structuur van tanden en kiezen geleidelijk afnemen als gevolg van interne en/of externe krachten die erop worden uitgeoefend.

Wanneer hard tandmateriaal wegslijt als gevolg van tandenknarsen en/of -klemmen, wordt dit slijtage genoemd. De mate van slijtage hangt af van de mate van tandenknarsen, en is meestal ernstiger bij mensen die dit gedrag vertonen in hun slaap. De vermindering van hard tandmateriaal als gevolg van chemische krachten wordt erosie genoemd. Dit kan worden veroorzaakt door het drinken van zure dranken zoals frisdrank, of door medische aandoeningen zoals zure reflux of boulimia. Na verloop van tijd lost dit zuur het buitenste glazuur van de tanden op en kan de zachtere onderliggende tandbeenlaag bloot komen te liggen.

Slijtage door een voorwerp van buitenaf wordt abrasie genoemd. Abrasie kan worden veroorzaakt door een verkeerde poetstechniek, overmatig gebruik van tandenstokers en het gebruik van de tanden als gereedschap. Abrasie kan ook resulteren in groeven en inkepingen in het glazuur waardoor ook het tandbeen bloot komt te liggen. Overmatige tandslijtage veroorzaakt veel complicaties voor de mondgezondheid, waaronder onaantrekkelijke en onregelmatige tanden, gekartelde en scherpe tandranden, pijn in de tanden en uiteindelijk verlies van de tanden als geheel. Naarmate het hardere buitenoppervlak van de tand wegslijt, komt het zachtere tandbeen bloot te liggen, wat het proces versnelt.

Er zijn preventieve en corrigerende behandelingsmogelijkheden voor patiënten die last hebben van tandslijtage. De behandeling is afhankelijk van de oorzaak van de slijtage en het moment waarop deze wordt vastgesteld. Het is daarom van groot belang dat u nauw samenwerkt met uw arts om het probleem proactief te behandelen voordat er nog meer schade wordt aangericht.

Copyright © 2018 Spear Onderwijs. Alle rechten voorbehouden.

The post Gebitsslijtage appeared first on Tilburg.

]]>
https://lassustandartsen.nl/tilburg/education/gebitsslijtage/feed/ 0
Gingivale recessie https://lassustandartsen.nl/tilburg/education/gingivale-recessie/ https://lassustandartsen.nl/tilburg/education/gingivale-recessie/#respond Tue, 21 Dec 2021 11:35:08 +0000 https://lassustandartsen.nl/tilburg/education/gingivale-recessie/ Gingivale recessie is een progressieve gebitssituatie waarbij het tandvlees van de tanden begint weg te...

The post Gingivale recessie appeared first on Tilburg.

]]>

Gingivale recessie is een progressieve gebitssituatie waarbij het tandvlees van de tanden begint weg te trekken, waardoor meer van de tanden en mogelijk ook de wortels worden blootgesteld. Het ontwikkelt zich langzaam in de loop van de tijd, dus veel mensen merken het niet totdat het door een tandarts wordt geïdentificeerd.

Er zijn verschillende factoren die een tandvlees recessie kunnen veroorzaken. Een veel voorkomende oorzaak hiervan is gingivitis, gekenmerkt door de opeenhoping van harde kalkafzetting en bacteriële afzettingen onder de tandvleesrand die het tandvlees langzaam losmaken en eroderen.

Bovendien kunnen onjuist tandenpoetsen en flossen bijdragen aan de recessie. Te veel kracht wordt uitgeoefend en een onjuiste techniek kan het tandvlees wegnemen, waardoor de wortels mogelijk worden blootgesteld en de tanden vatbaar worden voor beschadiging. Genetica en hormonale veranderingen kunnen ook bijdragen aan uw risico.

Het is belangrijk om problemen met gingivale recessie vroegtijdig aan te pakken om de schade die het kan veroorzaken aan uw tanden en tandvlees zoveel mogelijk te beperken. Zodra de wortels zijn blootgesteld, versnelt de schade aan de onderliggende structuur. Indien niet behandeld, kan deze aandoening het verlies van de aangedane tanden veroorzaken. Uw tandarts zal met u samenwerken om een behandelplan te ontwikkelen dat het beste aansluit bij uw unieke behoeften.

Copyright © 2018 Spear Education. All rights reserved.

The post Gingivale recessie appeared first on Tilburg.

]]>
https://lassustandartsen.nl/tilburg/education/gingivale-recessie/feed/ 0